T.C.

YARGITAY

13. HUKUK DAİRESİ

E. 2010/16858

K. 2011/5329

T. 6.4.2011

• FAZLADAN YAPILAN ÖDEMENİN TAHSİLİ ( Tüketici Kredisinde Erken Ödeme İndirimi ve Kredinin Yıllık Maliyet Oranını Hesaplama Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği Md. 5'de Tüketicinin Kredi Verene Borçlandığı Toplam Miktarı Önceden Ödeyebileceğinin Belirtildiği - Davanın Kabulü Gerektiği )

• TÜKETİCİ KREDİSİ ( Fazladan Yapılan Ödemenin Tahsili İsteminin Kabulü Gerektiği - Taraflar Arasındaki Sözleşmede Kredi Borcunun Erken Kapatılmasının İstenmesi Durumunda Herhangi Bir Şekil Şartının Öngörülmediği )

• ERKEN ÖDEME ( Tüketici Kredisi/Taraflar Arasındaki Sözleşmede Kredi Borcunun Erken Kapatılmasının İstenmesi Durumunda Herhangi Bir Şekil Şartının Öngörülmediği - Fazladan Yapılan Ödemenin Tahsili İsteminin Kabulü Gerektiği )

818/m.61

Tüketici Kredisinde Erken Ödeme İndirimi ve Kredinin Yıllık Maliyet Oranını Hesaplama Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik/m.5

ÖZET : Dava, fazladan yapılan ödemenin tahsili istemidir. Taraflar arasında düzenlenen sözleşmede,kredi borcunun erken kapatılmasının istenmesi durumunda, herhangi bir şekil şartının öngörülmediği anlaşılmaktadır. Ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın resmi gazetede yayınlanan “Tüketici kredisinde erken ödeme indirimi ve kredinin yıllık maliyet oranını hesaplama usul ve esaslar hakkında yönetmelik” yönetmeliğinin 5.maddesinde, Tüketicinin kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir yada birden çok taksit ödemesinde bulunabileceğini belirtilmiştir. Davacının kalan kredi miktarını ödediği dosya kapsamı ve bilirkişi raporu ile sabittir. O halde mahkemece davanın kabulüne karar verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükümün süresi içinde taraf avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Davacı 11.4.2006 tarihinde davalı bankadan 35.000,00 TL ve 48 ay vadeli araç kredisi kullandığını, 23.taksit ödemesi öncesi davalı banka yetkilileri ile görüşerek kalan borç tutarı olan 20.963,00 TL'yi " Oto Kredisi Kapatması " açıklamasını ekleyerek EFT ile ödediğini, 23.9.2009 tarihinde borcum yoktur yazısının talebi ile davalı banka tarafından 6.765,00 TL daha borcu olduğunun beyan edildiğini, bu miktarı ihtirazı kayıt ile yatırmak zorunda kaldığını ileri sürerek, fazladan ödemek zorunda bırakıldığı 6.765,00 TL'nin avans faizi ile birlikte davalıdan tahsilini istemiştir.

Davalı, bankaya yazılı veya sözlü başvuruda bulunulmadığını savunarak davanın reddini dilemiştir.

Mahkemece, bilirkişi raporu doğrultusunda davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Davacının, davalı bankadan 48 ay vadeli 35.000,00 TL araç kredisi kullandığı ve 23. taksite kadar önceki taksitlerin süresinde ödendiği taraflar arasında uyuşmazlık konusu olmadığı gibi dosya kapsamı ile de sabittir. 13.3.2008 tarihinde, 20.963,00 TL’nin " Oto Kredisi Kapatması " açıklamasıyla EFT ile ödediğini de banka dekontundan anlaşılmaktadır. Mahkemece aldırılan bilirkişi raporunda, kredinin erken kapatılması için, yazılı müracaatın bulunmadığı, davacının otomatik fatura ödeme talimatı doğrultusunda diğer borçlarının ödendiği, bankanın sorumlu olmadığı bildirilmiş olduğu görülmüştür.Öncelikle belirtmek gerekirse, taraflar arasında düzenlenen sözleşmede,kredi borcunun erken kapatılmasının istenmesi durumunda, herhangi bir şekil şartının öngörülmediği anlaşılmaktadır. Ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 1.8.2003 tarih ve 25186 Sayılı resmi gazetede yayınlanan “Tüketici kredisinde erken ödeme indirimi ve kredinin yıllık maliyet oranını hesaplama usul ve esaslar hakkında yönetmelik” yönetmeliğinin 5.maddesinde, Tüketicinin kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir yada birden çok taksit ödemesinde bulunabileceğini belirtilmiştir. Davacının 13.3.2008 tarihinde kalan kredi miktarını ödediği dosya kapsamı ve bilirkişi raporu ile sabittir.O halde mahkemece davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken aksine düşüncelerle reddedilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan sebeplerle temyiz olunan hükümün davacı yararına BOZULMASINA, 06.04.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

yarx