T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2016/3256

K. 2016/10777

T. 1.6.2016

• BOŞANMA DAVASI AÇILDIKTAN SONRA SADAKAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ ( Boşanma Davasının Açılması Durumunda Eşlerin Sadakat Yükümlülüğünün Ortadan Kalkmayacağı - Eşlerin Sadakat Yükümlülüğünün Evlilik Süresince Geçerli Olmasına Dair Maddi Hukuk Kuralının Taraflara Ön İnceleme Aşaması Tamamlanıncaya Kadar Usulüne Uygun Şekilde Dayanılmayan Vakıalara Dayanma ve Bu Vakıalara Dair Delil Sunma Hakkını Vermeyeceği )

• ÖN İNCELEME AŞAMASI TAMAMLANINCAYA KADAR USULÜNE UYGUN ŞEKİLDE DAYANILMAYAN VAKIALARA DAYANMA VE DELİL SUNMA HAKKI BULUNMAMASI ( Eşlerin Sadakat Yükümlülüğünün Evlilik Süresince Geçerli Olmasına Dair Maddi Hukuk Kuralının Taraflara Ön İnceleme Aşaması Tamamlanıncaya Kadar Usulüne Uygun Şekilde Dayanılmayan Vakıalara Dayanma ve Bu Vakıalara Dair Delil Sunma Hakkını Vermeyeceğinin Gözetileceği )

• DAVACI ERKEĞİN SADAKATSİZ DAVRANIP EŞİNİN EVE DÖNMEMESİ İÇİN KAPI KİLİDİNİ DEĞİŞTİRMESİ/DAVALI KADININ EŞİNE HAKARET ETMESİ ( Davacının Sadakatsizlik Eyleminin Tahkikat Aşamasında İleri Sürülmüş Olup Hükme Esas Alınamayacağı - Boşanmaya Neden Olan Olaylarda Davalı Kadının Davacı Erkeğe Nazaran Ağır Kusurlu Olduğu/Davacının Ağır Kusurlu Kabul Edilerek Davalı Kadın Yararına Maddi ve Manevi Tazminata Hükmedilemeyeceği )

• MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ ( Davacının Sadakatsizlik Eyleminin Tahkikat Aşamasında İleri Sürülmüş Olup Hükme Esas Alınamayacağı - Boşanmaya Neden Olan Olaylarda Eşine Hakaret Eden Davalı Kadının Davacı Erkeğe Nazaran Ağır Kusurlu Olduğu/Davacının Ağır Kusurlu Kabul Edilerek Davalı Kadın Yararına Maddi ve Manevi Tazminata Hükmedilemeyeceği )

4721/m. 174, 185/3

ÖZET : Eşler birbirine sadık kalmak zorundadırlar. Bir boşanma davasının açılması durumunda eşlerin sadakat yükümlülüğü elbette ortadan kalkmaz. Boşanma davasının açılmasıyla eşler arasındaki cinsel sadakat yükümlülüğünün “kalktığına" ve dava tarihinden sonra gerçekleşen sonraki cinsel sadakate aykırı davranışların "yeni bir dava” konusu yapılamayacağına dair bugüne kadar alınmış hiç bir Yargıtay kararı bulunmamaktadır. Boşanma davalarında uygulanacak yargılama usulü emredici olarak düzenlenmiş olduğundan eşlerin sadakat yükümlülüğünün evlilik süresince geçerli olmasına dair ‘'maddi hukuk kuralı" taraflara ön inceleme aşaması tamamlanıncaya kadar usulüne uygun şekilde dayanılmayan vakıalara dayanma ve bu vakıalara dair delil sunma hakkını vermez.

Davacının sadakatsiz davranıp eşinin eve dönmemesi için kapı kilidini değiştirdiği, buna karşılık kadının da eşine hakaret ettiği için erkeğin ağır kusurlu olduğu belirtilerek boşanma kararı verilmiştir. Davacının kusurlu davranışları arasında sayılan sadakatsizlik eylemi tahkikat aşamasında ileri sürülmüş olup hükme esas alınamaz. Gerçekleşen bu durum karşısında boşanmaya neden olan olaylarda davalı kadının, davacı erkeğe nazaran ağır kusurlu olduğu anlaşılmaktadır. Davacının ağır kusurlu kabul edilerek davalı kadın yararına maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi isabetsizdir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı erkek tarafından, kusur belirlemesi, tazminatlar ve nafakalar yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1- )Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı erkeğin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2- ) Eşler birbirine sadık kalmak zorundadırlar ( TMK m. 185/3 ). Bir boşanma davasının açılması durumunda eşlerin sadakat yükümlülüğü elbette ortadan kalkmaz. Bunun aksi de düşünülemez. Nitekim boşanma davasının açılmasıyla eşler arasındaki cinsel sadakat yükümlülüğünün “kalktığına" ve dava tarihinden sonra gerçekleşen sonraki cinsel sadakate aykırı davranışların "yeni bir dava” konusu yapılamayacağına dair bugüne kadar alınmış hiç bir Yargıtay kararı bulunmamaktadır. Boşanma davalarında uygulanacak yargılama usulü Türk Medeni Kanununun 184 ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile emredici olarak düzenlenmiş olduğundan eşlerin sadakat yükümlülüğünün evlilik süresince geçerli olmasına dair ‘'maddi hukuk kuralı" taraflara ön inceleme aşaması tamamlanıncaya kadar usulüne uygun şekilde dayanılmayan vakıalara dayanma ve bu vakıalara dair delil sunma hakkını vermez. Somut olayda; mahkemece, davacının sadakatsiz davranıp eşinin eve dönmemesi için kapı kilidini değiştirdiği, buna karşılık kadının da eşine hakaret ettiği için erkeğin ağır kusurlu olduğu belirtilerek boşanma kararı verilmiştir. Ne var ki; mahkemece davacının kusurlu davranışları arasında sayılan sadakatsizlik eylemi tahkikat aşamasında ileri sürülmüş olup hükme esas alınamaz. Gerçekleşen bu durum karşısında boşanmaya neden olan olaylarda davalı kadının, davacı erkeğe nazaran ağır kusurlu olduğu anlaşılmaktadır. O halde, davacının ağır kusurlu kabul edilerek davalı kadın yararına maddi ve manevi tazminat ( TMK m.174/1-2 ) hükmedilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda ( 2. ) bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümünün ise yukarda ( 1. ) bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istenmesi halinde yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 01.06.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.