* İHTİYATİ HACİZ (Asıl Alacaktan Bağımsız Olarak İstenmesi/Basit Yargılamaya Tabi İşlerden Olduğu - Sulh Hukuk Mahkemesinin Görev Alanına Giren Tüm İşlerin Basit Yargılama Usulüne Göre Yapılacağı Belirtilmiş İse de Basit Yargılamaya Tabi Tüm İşlerin Sulh Hukuk Mahkemesinde Görüleceğine İlişkin Bir Düzenleme Bulunmadığı/İsteminin Genel Yetkili Asliye Hukuk Mahkemesinde Görülmesi Gerektiği)
* GÖREVLİ MAHKEME (Sulh Hukuk Mahkemesinin Görev Alanına Giren Tüm İşlerin Basit Yargılama Usulüne Göre Yapılacağı - Basit Yargılamaya Tabi Tüm İşlerin Sulh Hukuk Mahkemesinde Görüleceğine İlişkin Bir Düzenleme Bulunmadığından İhtiyati Haciz İsteminin Genel Yetkili Asliye Hukuk Mahkemesinde Görüleceği)
* BASİT YARGILAMA USULÜ (Tabi Olan Tüm İşlerin Sulh Hukuk Mahkemesinde Görüleceğine İlişkin Bir Düzenleme Bulunmadığından İhtiyati Haciz İsteminin Genel Yetkili Asliye Hukuk Mahkemesinde Görüleceği - İhtiyati Haciz İsteminin Basit Yargılamaya Tabi İşlerden Olduğu)
* SULH HUKUK MAHKEMESİ (Görev Alanına Giren Tüm İşlerin Basit Yargılama Usulüne Göre Yapılacağı - Basit Yargılamaya Tabi Tüm İşlerin Sulh Hukuk Mahkemesinde Görüleceğine İlişkin Bir Düzenleme Bulunmadığından İhtiyati Haciz İsteminin Genel Yetkili Asliye Hukuk Mahkemesinde Görüleceği)
2004/m.257
6100/m.1, 4, 316/1-a, c
ÖZET : Uyuşmazlık, İİK 257. maddesine dayalı olarak asıl alacaktan bağımsız olarak yapılan ihtiyati haciz isteminde hangi mahkemenin görevli olduğu noktasında toplanmaktadır. 6100 sayılı HMK'da Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanına giren tüm dava ve işlerin basit yargılama usulüne göre yapılacağı, ihtiyati haciz isteminin basit yargılamaya tabi işlerden olduğu belirtilmiştir. Sulh Hukuk Mahkemesinin görev alanına giren tüm işlerin basit yargılama usulüne göre yapılacağı belirtilmiş ise de, basit yargılamaya tabi tüm işlerin Sulh Hukuk Mahkemesinde görüleceğine ilişkin bir düzenleme bulunmadığından ihtiyati haciz isteminin genel yetkili Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmesi gerekir.
DAVA : Davacı T.C. Ziraat Bankası A.Ş. N... Şubesi vekili tarafından, davalı K. aleyhine 14.08.2013 gününde verilen dilekçe ile ihtiyati haciz istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın görevsizlik nedeniyle usulden reddine dair verilen 15.08.2013 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
KARAR : Dava, İİK 257. maddesine dayalı ihtiyati haciz istemine ilişkindir.
Davalı, haksız ve yersiz ihtiyati haciz isteminin reddini savunmuştur.
Yerel Mahkemece, sulh hukuk mahkemesinin görevli olduğu gerekçesiyle mahkemenin görevsizliğine dair verilen karar, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Uyuşmazlık, İİK 257. maddesine dayalı olarak asıl alacaktan bağımsız olarak yapılan ihtiyati haciz isteminde hangi mahkemenin görevli olduğu noktasında toplanmaktadır.
01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı HMK'nın 1-4. maddelerinde mahkemelerin görevi düzenlenmiş olup aynı Kanunun 4. maddesinde; Sulh Hukuk Mahkemesinin görev alanına giren dava ve işler sayılmış, 4/1-Ç bendinde de bu kanun ve diğer kanunların sulh hukuk mahkemesi ve hakimini görevlendirdiği davalar şeklinde ifadeye yer verilmiştir.
Basit yargılama usulü 6100 sayılı HMK'nın 316-322 maddelerinde düzenlenmiş olup, 316/1-a maddesinde; Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanına giren tüm dava ve işlerin basit yargılama usulüne göre yapılacağı, 316/1-c maddesinde de ihtiyati haciz isteminin basit yargılama usulüne tabi işlerden olduğu belirtilmiştir.
6100 sayılı HMK'ya göre Asliye Hukuk Mahkemesi genel yetkili mahkemedir.
Yukarıda açıklanan yasal düzenlemelerden; İhtiyati haciz isteminin basit yargılamaya tabi işlerden olduğu ancak ihtiyati haciz isteminin sulh hukuk mahkemesinde görüleceğine dair açık bir düzenlemeye yer verilmediği gibi basit yargılamaya tabi olan tüm işlerin de Sulh Hukuk Mahkemesinde görüleceğine dair bir düzenlemenin olmadığı açıktır. HMK 316/1-a maddesinde belirtilen husus; Sulh Hukuk Mahkemesinin görev alanına giren tüm işlerin basit yargılama usulüne göre yapılacağı olup, basit yargılamaya tabi tüm işlerin Sulh Hukuk Mahkemesinde görüleceğine ilişkin değildir. İhtiyati Haciz isteminin Sulh Hukuk Mahkemesinde görüleceğine ilişkin açık bir düzenleme bulunmadığına göre eldeki davada görevli mahkeme genel yetkili Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Şu halde yerel mahkemece işin esası incelenerek varılacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmiş olması doğru değildir. Bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, 04.02.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.